Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten nu eigenlijk?


Gluten is een verzamelnaam van een groep eiwitten. Gluten worden aangetroffen in het kiemwit van granen. Deze granen zijn onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt, teff, rijst, mais en haver. Gluten zitten tevens in producten die van granen gemaakt worden.
Gluten is opgebouwd uit de proteïnen gliadine en glutine. Deze proteïnen geven elasticiteit aan de producten die van meel gemaakt worden. De structuur van de eiwitten zijn belangrijk bij de rijsperiode tijdens het brood bakken. Zonder gluten is er geen structuur en kan het brood, logischerwijs, niet rijzen.
gluten

Aanduiding op het etiket voor gluten
Op etiketten van verpakte producten zijn ingrediëntdeclaraties te vinden. Alle ingrediënten die zijn gebruikt voor het desbetreffende product staan hierop vermeld. Het kan voorkomen dat het glutenvrije producten tijdens productie, opslag, verpakking en distributie in aanraking is gekomen met andere producten die gluten bevatten. Dit is niet terug te vinden op de ingrediëntdeclaraties. Om dit voor te zijn is het handig om producten te gebruiken die de claim ‘glutenvrij’ en/of het glutenvrije symbool bevatten.
gluten


Europese wetgeving
1 januari 2012 is een Europese verordening voor glutenvrije producten tot stand gekomen. Deze verordening is: EC nr 41/2009. Deze verordening geeft aan dat voor levensmiddelen die bestemd zijn voor gewone consumptie alleen de term glutenvrij gebruikt mag worden wanneer het glutengehalte lager dan20 mg/kg is. De toelichting op deze verordening is te lezen in: Nieuwe EU verordening Glutenvrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten